2014-10-05

Nya Öppningar!

Det är under ytan det händer 
De mellanmänskliga processerna som ständigt pågår under ytan benämns ibland lättsinnigt som ”personkemi” eller verksamhetens ”svarta låda”. Det är samma sak i skolan och idrottslaget. Skolan har ordning och kontroll på undervisningsscheman, organisation och planering. Fotbollslaget har i sin tur ordning på fysisk träning, spelsystem och taktiska förberedelser etc. Vad är det som gör att det likväl går fel i företaget med t.ex. bristande effektivitet, i skolan med mobbing och fysiskt våld, i fotbollslaget när laget inte är i närheten av sin intränade kunskap och förmåga? Vi hittar nästan alltid orsakerna ”under ytan” i de mentala och psykologiska processerna, i känslor, attityder och bristande identitet, självkänsla, självförtroende och personlig förståelse. Vi ställer av tradition inte samma krav på systematik, struktur, klarhet och konkretiseringsgrad för det som är under ytan, som vi naturligt och självklart gör för det som syns ovanför ytan, det yttre ramverket med mål, budget och verksamhetsplaner.

En lyckad organisationsförändring handlar om att utveckla sitt inre och yttre ramverk samtidigt och parallellt utifrån en gemensam idé och samsyn om grundläggande värderingar och förväntningar. Genom helhetssyn, organisationspedagogisk kompetens och att involvera medarbetarna på riktigt i processen kan de vanligaste fallgroparna undvikas.

Spetskompetens
Vår spetskompetens är en stark organisationspedagogisk förmåga att utveckla och implementera stabila värdegrunder och medskapande arbetsformer.  Medskapande betyder – ”ett medvetet, engagerat och ansvarigt förhållningssätt i varje situation”. Organisationer och företag som implementerat en stabil värdegrund byter inte värderingar vid varje chefsbyte som så många gör idag.

Aprinova bygger på erfarenheter från mer än 30 års arbete och utveckling av samsyn genom medskapande värdegrundsprocesser i vitt skilda världar som kristna och religiösa organisationer, små och stora kommersiella företag, icke kommersiella organisationer, teatrar, lärosäten och offentlig sektor etc. Vår erfarenhet är att en implementerad och stabil värdegrund som byggts ”inifrån i dialog med varje medarbetare” genom medskapande arbetsformer direkt frigör en stor outnyttjad kraft och effektivitet. Vi ger gärna garantier på detta.


I både internationell forskning och nationella utvärderingar av olika utvecklingsprojekt med inriktning på effektivitet och/eller hälsa visar att de framgångsrika åtgärderna ger båda delarna, dvs. ökat välbefinnandet och hälsa samtidigt som både verksamhet och människor utvecklas. Forskarna pekar framför allt på betydelsen av den s.k. ”sammankopplingen”. Den uppstår om medarbetarna upplever att de ingår i ett större sammanhang och förstår den egna rollens betydelse för helheten. Det stärker både engagemanget och känslan av mening under förutsättning att man samtidigt upplever sin arbetssituation som hanterbar och påverkbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar