2014-10-06

ÖVERSKOTT (vinst) - GER HÅLLBARHET
En god ekonomi och lönsamhet är förutsättning för långsiktig hållbarhet såväl i idéburna, ”non profit” företag och organisationer, som rent kommersiella verksamheter.

Vad bygger då långsiktig hållbarhet? Det viktigaste är den egna idéns kvalitet och graden av kvalitetssäkrad samsyn i organisationen. När det finns, handlar det om ledarnas förmåga att bygga relationer och ge aktivt understöd och möjligheter till ett aktivt medskapande medarbetarskap. Det är detta som bygger goda, effektiva och långsiktigt hållbara organisationer.

Verksamhetens idé och värderingar, som ägarna bestämt, styr hur och till vad man använder överskottet (vinsten). Den kloka medskapande organisationen ser till att investera i medarbetarnas utveckling, goda arbetsvillkor och en god arbetsmiljö. Detta gynnar dem och det som verksamheten och allas insatser är till för, t.ex. brukare, kunder och beställare etc.

I en idéburen verksamhet är ofta samhällsansvaret (relationen till det omgivande samhället) inkluderat i verksamhetens idé. (CSR, Corporate Social Responsibility)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar